Internet telefonie

Kabelbellen.nl geeft informatie over het bellen en telefonie via de kabel. Het protocol dat hiervoor gebruikt wordt heet VoIP. Om een eerste beeld te geven, het bekende programma Skype, waar inmiddels veel mensen wereldwijd mee telefoneren, werkt volgens dit protocol.

Er zijn twee manieren van Internet telefonie

1. Uw computer vertaald uw telefoonstem in een digitaal signaal.

2. Uw telefoonstem wordt vertaald in een digitaal signaal d.m.v. een VoIP-modem kastje met router (‘verdeelkastje’). In het eerste geval moet uw PC aanstaan en een programma (software) hebben om via de op de PC aangesloten telefoon, uw telefoonstem te vertalen in IP-pakketjes om deze vervolgens te versturen via het Internet naar hen die ook hetzelfde programma (software) hebben op hun PC. Dus alleen diegenen die ook zo via het Internet willen gaan telefoneren kunt u bereiken. Dit heet Soft(ware)telefonie. Veelal wordt zo gebeld via de Providers als MSN, Skype, Xeloq en Pilmo. Maar betaalt u eerst een beltegoed (pre-paid) aan uw software-provider, dan kunt u ook via hem doorgeschakeld worden naar het Vaste Telefonienetwerk van landen om naar ieder ander te bellen op een vast netwerk. Maar u kunt niet zelf door hen gebeld worden, want er bestaan op het Internet geen telefoonnummers!

Wilt u ook gebeld kunnen worden met Internet(Software)telefonie? Dan dient u weer bij een telecomprovider met internettelefonie een vastnet-telefoonnummer aan te vragen en een telefoonabonnement (dit is dan met IP-adres) om bereikbaar te zijn vanuit vaste telefoonnummers.

In dit laatste geval behoeft uw PC niet aan te staan en op het wereld wijde web (w.w.w.), Internet dus, afgestemd te zijn, want de aparte moden-router vertaalt uw telefoonstem en stuurt deze gedigitaliseerd via het gereserveerde deel van het vaste Internet-glasvezel-kabel-netwerk naar het Vaste Netwerk van Internettelefonie, dat ook verbonden is met het VoDSL-netwerk van de door Providers van Kpn gehuurde telefoonlijnen. Op deze manier heeft u dus uiteindelijk wel verbinding met elke telefoon op het Vaste Netwerk in de wereld en betaald u een vast maar doorgaans laag bedrag aan een digitaal VoIp-abonnement.

Publiek telefoonnummer
Om dus gebeld te kunnen worden door gebruikers van het vaste net, hebt u een abonnement nodig bij een aanbieder van vaste telefoonnummers voor internettelefonie. Voor een Nederlands telefoonnummer kunt u bijvoorbeeld terecht bij BudgetPhone, DutchPhone of Pilmo Gold. U ontvangt dan een lokaal nummer uit uw regio en u zegt uw Kpn-abonnement op. Als u dat wilt kunt u zelfs uw oude telefoonnnummer behouden. Ook kunt u dan bellen naar nummers als 112 en 0800 of 0900 nummers, wat bij Soft(ware)Phones niet mogelijk is.Het informatienummer 118 is voor BudgetPhone-gebruikers onbereikbaar. Men heeft wel plannen voor een eigen 118-dienst