WAT IS GRPS?

Kabelbellen heeft diverse artikelen verzameld over diverse termen waar wellicht uitleg bij nodig is.

WAT IS GRPS?
GPRS is de afkorting van General Packet Radio Service. GRPS is een uitbreiding van het bestaande gsm netwerk. Deze uitbreiding maakt het mogelijk om meer data te verzenden en te ontvangen dan mogelijk is met GSM-telefoons. Door gebruik te maken van deze technologie kan op een efficiënte, snelle en goedkope manier mobiele data worden verzonden en ontvangen. Dit komt omdat bij GPRS de data niet in een keer over het netwerk wordt verstuurd, maar in stukjes. De hedendaagse opvolger van GPRS is UMTS.

GPRS gebruikt 4 verschillende methodieken en hierdoor zijn er gevarieerde snelheden voor het ontvangen en versturen mogelijk. Denk hierbij aan snelheden van 9,05; 13,4; 15,6 en 21,4 kbit/s. De 4 methodieken hebben afzonderlijk protocollen om mogelijke fouten te corrigeren.
Door het samenvoegen van de verschillende tijdsloten kan de snelheid van ontvangen en verzenden nog verder worden opgevoerd.GPRS gebruikers zijn constant online en betalen voor de hoeveelheid data die ze gebruiken.

WAT IS UMTS?
UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunications System. Net als bij de GSM worden er bij UMTS digitale signalen verzonden. Door de enorme datasnelheden te kunnen verwerken is het mogelijk om uw laptop uit te breiden met een UMTS uitbreidingskaart of dongel. Op deze wijze kunt u altijd contact met uw bedrijfsnetwerk houden. Dit in tegenstelling tot de GSM, waarmee u steeds opnieuw een verbinding met het netwerk op dient te bouwen. Net als met GPRS bent u met UMTS constant online.

WAT IS HSDPA?
HSDPA staat voor High-Speed Downlink Packet Access. HSDPA staat momenteel bij de consument bekend onder G3. De HSDPA heeft een transmissiesnelheid die 10 keer hoger is dan de bovengenoemde UMTS. Het is de bedoeling dat mobiel internet breedbandig gebruikt kan worden. Momenteel ligt de maximale snelheid van HSDPA op ongeveer 1 / 10de van een kabel- of een ADSL-verbinding.

WAT IS LTE 3GPP?
De opvolger van de alom bekende G3 is de G4, LTE 3GPP genaamd. LTE staat voor Long Term Evolution. Met deze technologie is het mogelijk om snelheden tussen de 20 en 326 Mbit /s te halen. Momenteel wordt het protocol getest en zijn er al grotere snelheden gemeten dan hiervoor beschreven. Deze snelheden zullen in de nabije toekomst nog niet beschikbaar zijn.