WAT IS VoIP?

Het protocol dat hier beschreven wordt heet VoIP. Om een eerste beeld te geven, het bekende programma Skype, waar inmiddels veel mensen wereldwijd mee telefoneren, werkt volgens dit protocol.

Er bestaan drie manieren om te telefoneren via Voice over IP (VoIP)

VoIP Informatie
De meest gebruikte methode is een VoIP-modem aansluiten op de kabel zoals de koperdraadkabel van KPN of de Glasvezelkabel van een Internetprovider. Aan het modem hang je een gewone telefoon (analoog en/of isdn telefoontoestel).

Dit houdt in dat er drie mogelijkheden zijn:
• Het modem maakt (Breedband)-Internetten via ADSL mogelijk.
• Het modem maakt (Breedband)-Internetten via de telefoon koperdraadkabel mogelijk.
• Het modem maakt IP-internet via de televisieglasvezelkabel mogelijk.

Om dit mogelijk te maken heb je een internetaansluiting nodig. De provider is degeen die dan een modem ter beschikking stelt, of indien de provider dit niet doet kan je zelf een geschikte modem aanschaffen. Vraag hierover informatie bij uw provider.

Software-IP 
Software-IP is het telefoneren met een headset of een USB-telefoon via je PC. Hiervoor is op het internet gratis software te downloaden die je hierna op je PC instaleert. Als je al een internetaansluiting hebt dan heb je dus ook al een modem (ADSL- of Kabelmodem). Hiermee kun je dus al bellen zonder dat je dit bij je provider hoeft te melden.

SIP-telefonie 
SIP-telefonie maakt gebruik van speciale telefoons die direct op het hiervoor geschikte modem worden aangesloten. Andere aparaten (hardware) zijn niet nodig. Tijdens het bellen behoeft de PC dus niet aan te staan. SIP-telefoons kunnen niet bellen naar telefoons die gekoppeld zijn aan een vast telefonienetwerk zoals die van de KPN.

Satelliettelefonie 
Een modernere manier is de sataliettelefonie waarmee je met een mobiel telefoon overal ter wereld kunt inbellen rechtstreeks via een satelliet. Deze manier van telefonie wordt steeds populairder naarmate de kosten hiervan langzaam dalen. Hierbij valt te denken aan de ontwikkeling van General Packet Radio Service (GPRS).U heeft nu alle informatie over deze drie manieren van VoIP. Lees ook alles over de kwaliteit van bellen en telefonie via VoIP.

VoIP?
VoIP is de verzamelnaam voor het bellen via een techniek en volgens nieuwe afspraken binnen deze techniek. VoIP is de afkorting voor ‘Voice over IP’ oftewel in Nederlandse bewoordingen ‘Spreken via het Internet Protocol’. De afspraak (‘Protocol’) hoe men gegevens verzend over het Internet, noemt men ‘Internet Protocol’ oftewel afgekort ‘IP’.
Dus ‘spreken over IP’ (VoIP) is dus niets meer dan een ‘Afspraak hoe men spraakgegevens (data) gezamenlijk verzend over het Internet (= alle computers die op elkaar zijn aangesloten via een ‘InternetProtocol’.
Er zijn zo’n twee vormen van VoIP:
Digitale telefonie en Internet telefonie. (zie hieronder)

Eerst een opmerking:
Indien men overweegt om digitale telefonie te nemen als VoIP (ADSL, DSL, SDSL) met Internet van één Provider en de telefoon en/of de internetverbinding valt weg door een storing, dan kan men niet even de helpdesk bellen voor herstel van de telefoonverbinding of internetaansluiting, welke veelal met behulp van de telefoon en met de PC en/of reset van de modem hersteld moet worden. Een e-mail sturen naar de Provider bij telefoonuitval heeft geen (direct) effect en via de mobiel zijn de kosten te hoog (€1/min.). Providers mogen u ook niet terugbellen naar uw mobiel vanwege de hoge mobiele belkosten voor de Provider. Dus een scheiding van Internet en telefonie is doorgaans wel wenselijk.

Uitleg Digitale telefonie
Bij VoIp als digitale telefonie, wordt het u gemakkelijk gemaakt. U kunt bij een zogenaamde Provider digitale telefonie bestellen. U ontvangt dan een modem dat geschikt is om uw telefoon(s) op aan te sluiten. Dit modemkastje sluit u aan of wordt voor u aangesloten tussen uw binnenkomende Kpn-telefoonlijn of uw binnenkomende TV-kabel en de rest van uw apparatuur, zoals telefoons, computers, faxen, tv, etc. Vervolgens kunt u gewoon bellen, tv kijken, faxen, computeren zoals u gewend was.Wilt u hiernaast nog internetten met uw pc, dan sluit u die ook op het modemkastje aan. Wilt u digitale TV gaan ontvangen dan kunt u deze ook op hetzelfde modemkastje aansluiten. Voor elke dienst, telefonie, internetten, digitale tv, is een aparte daarop afgestemde modem nodig. Daarom stellen verschillende Providers de eis dat u meer dan één dienst van hun afneemt, omdat de modem voor meer dan één dienst geschikt is en te kostbaar om slechts één dienst af te nemen.
Bij tegelijk Internetten en kabelbellen (digitale telefonie=VoIP) wordt als het ware een vast stukje van uw kabelverbinding d.m.v. ADSL  gereserveerd voor telefonie. Deze laatste heeft meestal de prioriteit en kan uw Internetverkeer langzamer doen verlopen of uw ‘ping’ lager maken, zodat u slecht kunt uploaden!
Door dit vast stukje van uw Internetverbinding te reserveren voor VoIP, worden uw digitale telefoongesprekken gescheiden verzonden van uw normale internetverkeer. In het geval van een ADSL-verbinding heet deze techniek eigenlijk Voice over DSL, ofwel VoDSL. VoDSL heeft nu ook de mogelijkheid gebruik te maken van IP-protocol, maar ook van andere Internetafspraken (InternetProtocollen).

Uitleg Internet telefonie
Bij Internettelefonie ligt het iets anders dan bij ADSL-telefonie via de koperen telefoonkabel van Kpn. Nu moet uw telefoonstem (analoge trillingen) worden vertaald in een digitaal signaal (zeg maar ‘allemaal 1’nen met afwisselende rustpauzes ertussen’). Deze 1’nen worden ingepakt (volgens Protocol) en in kleine IP-pakketjes door de kabel verstuurd via Internet. U heeft dus een werkende PC hiervoor nodig.

Lees verder ons artikel: er bestaan twee manieren van internet telefonie.