Kabelbellen heeft diverse artikelen gebundeld waaruit geconcludeerd kan worden dat de kwaliteit van VoIP lager ligt dan bij een reguliere telefoonlijn.
Kwaliteit VoIP lager dan reguliere telefoonlijn
De kwaliteit van VoIP telefonie blijft achter bij die van de traditionele telefonie. Dat zegt Keynote Systems na onderzoek naar bellen via VoIP in de Verenigde Staten.Dit bedrijf plaatste tijdens een onderzoek 154.000 gesprekken bij zes belangrijke aanbieders van IP-telefonie. Zij gebruikte daarbij de breedbandverbindingen van zeven verschillende leveranciers. Volgens het onderzoek haalt de betrouwbaarheid en de geluidskwaliteit van een gemiddeld VoIP-telefoongesprek het niet bij een traditionele vastnet verbinding.Keynote Systems ziet grote verschillen tussen de dienstverleners en geen provider of netwerk voerde de boventoon in alle onderdelen. Het netwerk waarover de verbinding geleverd wordt is bepalend voor de betrouwbaarheid en de geluidskwaliteit, zegt Keynote.
Eerder al ontstond er in de Verenigde Staten ophef over het bellen van het 911-alarmnummer via VoIP. De Federal Communications Commission (FCC) moest er aan te pas komen om te zorgen dat VoIP-providers het mogelijk maken om ook via VoIP 911 ten allen tijde te kunnen bereiken. Hoe zal dit hier in NL geregeld gaan worden?
Providers willen onafhankelijke geschillencommissie
Bijna alle grote providers van Nederland willen zich onderwerpen aan een onafhankelijke geschillencommissie, een idee van de Consumentenbond.
Nadat eerder al enkele kabel-internetaanbieders overstag gingen, scharen nu ook de overige providers zich achter het initiatief van de Consumentenbond.
De Consumentenbond krijgt nu nog veel klachten over de klantenservice en ondersteuning van providers. Een geschillencommissie zal er volgens de bond toe leiden dat de providers problemen sneller en adequater oplossen.
Volgens een zegsvrouw van de providers zijn deze blij dat zoveel providers het initiatief van de Consumentenbond omarmen. “Wij zijn hartstikke vóór een onafhankelijke geschillencommissie. Straks zal de overgrote meerderheid van de Nederlandse internetgebruikers daardoor worden beschermd. Dat is goed voor het vertrouwen.
“Het idee achter een geschillencommissie is dat klanten van aangesloten providers hun klachten ‘snel en goedkoop’ door de commissie kunnen laten behandelen. “Het is een stuk goedkoper dan naar de rechter stappen, zowel voor de klant als voor de provider“. “We hopen natuurlijk wel dat klanten nooit naar de geschillencommissie zullen hoeven.“
“Wij zijn voor een geschillencommissie die een toegevoegde waarde heeft voor de consument en de bedrijven in de internetbranche“. Toch hebben verschillende providers wel bezwaren tegen het harmoniseren van de algemene voorwaarden, een andere wens van de Consumentenbond.Door gemeenschappelijke algemene voorwaarden voor alle providers moet het makkelijker worden voor consumenten om providers met elkaar te vergelijken, stelt de bond. “Providers kunnen zich juist onderscheiden door hun algemene voorwaarden“, meent de zegsvrouw van de providers.
“We willen er best eens over praten, maar denken niet dat alle providers op stel en sprong hun algemene voorwaarden zullen schrappen“, aldus de zegsvrouw.
Inmiddels bestrijdt de Consumentenbond dat de bond wil dat alle providers dezelfde algemene voorwaarden krijgen. “Dat is een groot misverstand. Er moeten juist verschillen blijven bestaan: anders valt er niets te concurreren.”
“Wat wij graag willen is dat de providers dezelfde definities voor bepaalde begrippen, zoals de downloadlimiet of fair use (van internetgebruik), gaan gebruiken. Daarbovenop mogen providers allerlei extraatjes aanbieden om de consumenten te paaien.“